Khamis, 1 November 2012

Borang BR1M 2.0


Bermula hari ini, Borang BR1M 2.0 boleh diisi secara atas talian atau diperolehi untuk pengisian secara manual daripada laman khas yang diwujudkan oleh pihak LHDN.

Berikut URL laman berkenaan:



Panduan pengisian secara atas talian boleh dicapai di SINI atau alternatifnya di :





Borang BR1M 2.0 manual pula boleh dimuat turun di SINI atau alternatifnya di :




Selamat mengisi  :-)

Wassalam.

61 ulasan:

  1. SALAM..SAYA INGIN BERTANYA JIKALAU SAYA MENGISI BORANG ONLINE BRIM NI TERSALAH MACAM MANE NAK PADAM OR EDIT?

    BalasPadam
  2. SAYA TERSALAH TAIP NO.AKAUN...

    BalasPadam
  3. Waalaikummussalam. Hubungi LHDN dan minta mereka pinda. Tuan tidak boleh lagi buat pindaan atas talian.

    BalasPadam
  4. Salam, adakah setiap permohonan harus di cetak? Dan bagaimana sekiranya saya terlupa untuk mencetak permohonan tersebut?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. Cetakan hanya untuk tujuan rekod tuan. Sekiranya terlupa tiada masalah. Rujukan permohonan adalah berdasarkan kepada nombor kad pengenalan.

      Padam
    2. Terima kasih atas maklum balas.

      Padam
  5. Salam, saya ingin bertanya beberapa soalan,
    (i) : Adakah pemohon itu layak memohon jika dia bekerja sendiri dengan pendapatan RM 3000 kebawah sebulan?
    (ii) : Slip gaji hanya perlu dikemukakan oleh pemohon yang menerima gaji sahaja? Maknanya pemohon yang berkerja sendiri dikecualikan?
    (iii) : Permohonan BR1M RM 250,bujang yang berumur 20 ke atas adakah layak untuk memohon? atau pun untuk bujang yang berlahir tahun 1992 sahaja atau ke bawah sahaja. (iv) : Untuk permohonan kali pertama, borang yang perlu diisi ialah BR1M 2.0 kan? bukan borang pertama BR1M? Sekian terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam.
      i. Layak asalkan pendapatan isi rumahnya tidak melebihi RM3000.

      ii. Ya, slip gaji hanya bagi yang ada.

      iii.Bujang (termasuk Balu / Janda / Duda) yang tiada tanggungan, berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 dan
      ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah. Ini bermakna bujang lahir tahun 1992, 1991, 1990 dan kebawah seterusnya boleh memohon.

      iv. Ya, Borang BR1M 2.0

      Padam
  6. salam...
    ada org kata klu isi br1m 2.0 melalui internet kene cetak n antar....
    masalah skarang sy x cetak
    skrg perlukan sy mengisi borong secara manual dan hantar blk atau permohonan sy itu sudah diterima

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. Tak perlu cetak tuan sebab data berkenaan telah berada dalam pangakalan data BR1M.

      Padam
    2. thank ats maklumat y diberi

      Padam
  7. sy nk tnya,mcm mana nak edit,kalu trsalah isi boranq.harap maklum

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan perlu hubungi LHDN dan maklumkan untuk pembetulan.

      Padam
  8. jika sudah mendftar utk brim 1.0 perlu atau tidak utk mndftar tuk brim 2.0

    BalasPadam
  9. jika sudah mendftar utk brim 1.0 perlu atau tidak utk mndftar tuk brim 2.0

    BalasPadam
  10. salam....mcm mana kalau sy terlupa password BR1M 2.0

    BalasPadam
  11. salam 1 Malaysia.......saya dah kahwin tapi dah pisah dengan isteri dalam borang nak isi duda atau status kahwin ....Tks

    BalasPadam
  12. ayah saya xder akaun bank..blh ke nak mohon br1m?

    BalasPadam
  13. jika dh daftar brim 1.0 perlu ke kena kemaskini no akaun bank kt brim 2.o..sbb dlm borang brim 1.0 dulu xde isi ruangan no acc bank?

    BalasPadam
  14. Salam nak tnya biler tarikh tutup brim 2.0?? klo nak edit kne kol lhdn yea?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tarikh tutup 15 Januari ini. kalau nak edit masuk semula ke dalam sistem berkenaan kecuali terlupa password.

      Padam
  15. Salam. Nak tanya bila tarikh tutup brim 2.0? Masih boleh hantar permohonan
    Brim 2.0 tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. 15 Januari. Boleh hantar lagi.

      Padam
  16. salam. bagaimana nak memperolehi id pengguna utk log masuk br1m online? rasanya selepas saya mengisi permohonan online,tidak ada diberi id pengguna.tq.

    BalasPadam
  17. betul tuan. memang tak diberi id untuk log masuk semula sebab kemasukan menggunakan nombor kad pengenalan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jadi,utk password bagaimana pulak yer?

      Padam
  18. tiada apa-apa password yang diperlukan sebab selepas tuan mengisi, data berkenaan akan terus masuk ke dalam database LHDN. mereka akan terus prosesnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok. terima kasih atas info anda Mohd Zairi.

      Padam
  19. camna nak cek dapat ke tak?nak log masuk ni macammana? xpernah pun create kata laluan ke ape..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang tak perlu katalaluan sebab tiada apa-apa yang perlu dicheck sebab ia terus tersimpan di dalam pangkalan data. tuan akan dihubungi melalui surat nanti sama ada berjaya atau tidak.

      Padam
  20. Mcm mna saya da cek no kad pengenalan xade

    BalasPadam
  21. Mengapa hari ini saya telah tersalah menyalahi mengisi e-mel borangnya pun? saya tidak terlalu cepat untuk menekan butang butang cetakan lalu disudahi tutupnya pun adoi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf saya tak faham. Apa yang dimaksudkan?

      Padam
  22. Saya dengar tarikhnya di lanjutkan. Adakah ia betul>

    BalasPadam
  23. saya daftar permohonan 2.0 , 17 .2 . 2013 . adakah saya masih boleh dapat ?

    BalasPadam
  24. kalau dah isi borang secara online macam mana saya nak dapat maklumbalas yang saya dapat atau tak ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Keputusan berjaya atau tidak akan dimaklumkan melalui surat.

      Padam
  25. macam mana mau check id dan password utk br1m tu ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Id dan password tidak diberikan. Keputusan akan dimaklumkan melalui surat sama ada berjaya atau tidak

      Padam
  26. salam saya mau tanya ni. saya baru mau isi br1m 2.o tu tp nama saya sudah wujud. macam mana mau cek tu???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena hubungi urusetia kerana mungkin nama tuan telah diguna oleh ahli keluarga yang lain

      Padam
  27. Assalamulaikum.. blh ke daftar guna no tentera ? sy daftar utk abg sy, bila semak status dia tak wujud knp ye ? sbb sy dgn adik sy lulus, kami guna no ic.. tp masa daftar utk abg sy tu dpt feedback berjaya di daftar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. Tiada masalah jika guna no tentera. saudara/i kena hubungi LHDN untuk semak sekali lagi.

      Padam
  28. salam , bagaimana kalau pemohon BR1M tiada acc bank? setelah di isi online gagal kerana ruangan acc bank wajib isi. then bila submit jugak akan keluar dialog '' sila isi borang manual jika tiada no acc bank'' setelah isi manual dan submit pada LHDN, LHDN suruh isi on9 pulak????
    Mohon Pertolongan.

    BalasPadam
  29. KALAU XDE NO AKAUN PAKAI NO AKAUN ISTERI TAK BOLEH KE.?

    BalasPadam
  30. Assalamualaikum jika suami jamin istri wrganegara asing sbgai tanggungn BR1M Ble ke? Agaknya surat khwin kena kmukakan atau ada apa yg mreka mnta? Mslhny d cni surat khwin mreka blm lg siap. Trma kc.

    BalasPadam
  31. assalamualaikum.. sy lahir pd 1993 dan baru mendaftar brim 3.0 ,mcam mane sy nak tahu sama ada saya dapat tak brim 3.0 tu??

    BalasPadam
  32. betul ke br1m yg masuk akaun masa 22hb aritu semua sekali dapat serentak? jd kalo mcm tu, saya tak dapat laaaa :'(

    BalasPadam
  33. salam.. bagaimana utk saya menyemak status permohonan sedangkan semasa mengisi borang online tidak memerlukan id pengguna dan kata laluan.. ini adalah kali pertama saya membuat permohonan. terima kasih

    BalasPadam
  34. assalammualaikum.. bagaimana sy ingin menyemak status brim melalui online?

    BalasPadam
  35. bagaimana kt ingin buat rayuan jika kt tidak mengetahui status permohonan kita berjaya atau tidak

    BalasPadam

Terima kasih kerana memberikan maklumbalas yang berkaitan dengan artikel. Kebebasan bersuara diamalkan namun ulasan yang tidak sopan akan dipadam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...