Rabu, 16 Januari 2013

Panduan mendapatkan slip permohonan telefon pintar bagi yang hilang atau lupa cetak


Seorang rakan pembaca telah berkongsi di ruangan maklum balas mengenai panduan untuk menyemak sama ada status permohonan telefon pintar RM 200 berjaya atau tidak.

Sebenarnya, panduan ini juga merupakan cara bagi mereka yang ingin mendapatkan semula slip permohonan berkenaan sama ada disebabkan terlupa cetak atau mengalami masalah teknikal sebelum ini.

Berikut langkah yang perlu dilakukan:

1. Copy dan paste URL berikut pada ruangan browser yang baru:

https://komunikasibelia.skmm.gov.my/Public/Success?ic=900622******

2. Gantikan 900622****** pada URL berkenaan dengan nombor kad pengenalan baru anda.

3. Tekan Enter.

Ia akan memaparkan slip status permohonan dan boleh dicetak.

Terima kasih kepada rakan pembaca  Tanpa Nama15 Januari 2013 1:31 PG  atas perkongsian ini.

138 ulasan:

  1. TQ... TQ.... post ni bnyk mbantu sy.... =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. knapa x keluar maklumat utk di cetak?
      hanya keluar status yg ats je..


      Padam
    2. jika tidak terpapar button cetak, klik kanan mouse dan pilih print. :-)

      Padam
    3. XDE JUGAK

      Padam
    4. btul 2.. hanya kluar status je.. collum butiran diri xda..

      Padam
    5. xde pape pun..cm ne nk cetak atau nk tau status ni??

      Padam
  2. thnks a lot :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy cuba nk dptkan slip..,brapa kali mcuba ikut cara diatas msih tk dtp lg?

      Padam
    2. Mmg ptut .

      Padam
  3. Thanks a lot.. dah lama sy mencari post mcm ni.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalamualaikum....sy dh copy dan paste kan kat browser...
      tapi,masalah saya ialah sy takde nampak ape2 button 'cetak slip' pun..
      ade cara lain lagi ke selain dari cara nih?

      Padam
  4. Thank vry much for diz information.. :-)

    BalasPadam
  5. bole kemaskini jenis telefon x yg bole di beli dengan rebat tu???

    BalasPadam
    Balasan
    1. rujuk posting saya 4 januari. ada link ke setiap syarikat telco. mereka sentiasa update

      Padam
  6. terima kasih banyak banyak ye... ia banyak membantu saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kerana singgah di sini Catherine

      Padam
  7. saya telah hilang slip cetak 2, cm ne ye nk cetak balik?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ikut langkah 1 hingga 3 yang saya nyatakan di atas.

      Padam
    2. sy dah buat step 1-3.. tp xbole jgakkk

      Padam
    3. ehhh.. dh buat!! time kasihh.... :)

      Padam
  8. tq..akhirnya dapat jugak slip nie..;))

    BalasPadam
  9. cm mana nak tgk no rujukan?
    saya punya xda pon

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syafiqah jangan risau. Memang ramai yang tak dapat nombor rujukan. yang penting bawa slip ke wakil telco.

      Padam
  10. slip permohonan ini blh digunakan untuk beli hp menggunakan rebat tu ke? kwn2 dpt emel dr SKMM, tp saya tak dpt, maksudnya permohonan saya tak berjaya ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak perlu tunggu emel sebab bukan semua akan dapat. slip itu dah memadai untuk tuntut rebat

      Padam
  11. salam, sy da ikot lagkah kt atas, tp xde nom rujukan. mmg xde ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummussalam. jangan risau. memang ramai yang tak dapat. cukup memadai jika ada tarikh luput.

      Padam
  12. macamne kalau pemohon tu takde plan data then dia guna plan data adik dia time register ? tolong saya ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu dah kira kesalahan. saya cadangkan gunakan rebat tersebut dan turut langgan plan data sendiri bagi mengelakkan timbul masalah pada masa depan

      Padam
  13. Assalam..sy nk tnya, permohonan rebat sy tu dh berjaya..tp masalahnya, sy dh tersalah isi ruangan maklumat komunikasi. Sy dah slh faham ingt tu plan hfon yg sy gna, rpanya tu plan internet hfon kan..sy isi YA, plan PRA BAYAR, CELCOM..cmne ye nk buat? msih blh gna ke rebat tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. Rebat berkenaan masih boleh digunakan. tetapi saudara/i perlu tuntutnya di wakil sah Celcom. Kemudian langgan pelan internet telefon sama ada prepaid atau postpaid. tujuan langganan ini bagi mengelakkan saudara/i dituduh sengaja memberi maklumat salah walaupun sebenarnya terkeliru.

      Padam
  14. sye wt xle pown..cm ne??

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah ikut langkah-langkah tersebut satu-satu?

      Padam
  15. Dh print tp tarikh luput tetap tarikh yg lame..dh nk expired.blh ke tebus pakai slip yg tarikh kt slip dh expired?tempoh 3 bln kn..

    BalasPadam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  19. salammm........ trma ksh byk....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. Terima kasih kerana sudi singgah di sini :-)

      Padam
  20. terima kasih....post yang byk membantu smua org..=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kembali kerana ke sini :-)

      Padam
  21. Good Evening..I have apply for rebate telephone but i never print so my question is how to print againt the form ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Good Evening. Follow step 1 to 3 then click right, select Print... Thats all u need. :-)

      Padam
  22. hik hik.. terima kasih ye saudara.. mmg byk mmbantu saya.. tq sgt2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. :-) terima kasih juga kerana ke sini

      Padam
  23. saye dah apply n cetak slip ini tp mcmmne nak dptkan the real slip. or terus ke centre maxis bg slip ini sahaja. mcm mne kita nak tau apply kita ni diluluskan atau tidak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. slip inilah the real slip :) terus gunakannya. jika ditulis tahniah bermakna anda berjaya

      Padam
  24. slm ada cara lain x? boleh print tp x kuar maklumat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sepatutnya tiada masalah. cuba cetak lagi.

      Padam
  25. thanks..sgt membantu

    BalasPadam
  26. AS SALAM..SY DAH BUAT YG MCM EN CKP TU..TP STILL XBLH NAPE AK

    BalasPadam
  27. tolg la sy...hari ini sy kene ambil tpn tu..sb dah bayr deposit...haritu buat xdpt nk print sb printer xde...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ikut langkah di atas untuk dapatkan slip berkenaan.

      Padam
  28. saya da cetak slip.. tetapi pihak celcom 2 mention psl number app pla..? so, mcmn cra nk dpt number 2 arr sb spttnya number 2 kuar bhgn bwh skali.. coz number 2 yg akan mereka gunakan utk merujuk balik.. mcmn ar..? thanx..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba saudara/i ikuti langkah di atas dan cetak semula. sepatutnya tiada masalah sebab permohonan adalah berdasarkan kepada nombor kad pengenalan.

      Padam
  29. salam 1 malaysia....terima kasih en.mohd zairi kerana membantu....diharap kita semua dapat memanfaatkanye dan bersyukur apa yg kerajaan berikan selama ini kepada rakyat....

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama arul. gunakan sebaiknya manfaat ini :)

      Padam
  30. salamm..rebat sy dah expired tp ble sy update balik just keluar permohonan berjaya je dan xkeluar pun mklumat lain..rebat sy bleh dgunakan lg ke x ye..tQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. Saudara/i kena tunggu sebulan lepas expired baru boleh mohon semula.

      Padam
  31. salam...thx,,,this blog help me a lot.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. terima kasih kerana ke sini :)

      Padam
    2. knape slip saya xder tulis tarikh luput

      Padam
    3. tarikh luput automatik tiga bulan dari tarikh kelulusan/permohonan. tak perlu risau tentang itu. kadang-kadang database error

      Padam
    4. cetak kan tidak ada maklumat pemohon..macam mana ye..

      Padam
    5. saya dah follow cara nak print slip nie...tapi tiada maklumat pemohon tertera..macam mana...

      Padam
    6. kena cuba beberapa kali sebab kadangkala database error

      Padam
    7. tak bole copy and paste lak...cam ne ni

      Padam
    8. maaf. saya akan betulkan skrip :)

      Padam
  32. Salam..
    Saya dh cetak slip,tp xkluar pn tarikh luput bla..cma mntion "tahniah,permohonan anda telah diterima"..mcm mna ek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. jangan risau. tarikh luput adalah tiga bulan dari tarikh permohonan. boleh terus tuntut rebat berkenaan.

      Padam
  33. assalamualaikum sy dh cuba bnyk kali dh ni apa pun x da yg hanya terpapar syarat kelayakan and permohonanan berjaja yang slip 2 langsung x da nak wat camne lg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. jika tak keberatan emailkan nombor kad pengenalan saudara/i untuk saya cuba.

      Padam
    2. as salam sy dah cuba bnyak kali tapi tetap dy kate did not match any documents.

      Padam
    3. tolong sy mohd zairi cz sy pnya cetakan tlh hlg dan bila sy buat balik tidak jadi

      Padam
    4. Jika tak keberatan emelkan pada saya emel anda untuk saya cuba. Emelkan ke notakanan@gmail.com

      Padam
  34. saya tak browser yang mne satu...

    BalasPadam
  35. tq sooo much,,sgt membantu,,cume sye nak tye sye dah silap mendaftar,,mksudnye sye dftr nama tulis BT,,kalu ikut kad pengenalan sy binti,,so mcm mane nak edit blk,,pas 2 num rujukan pun x ade,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau setakat BT dan binti tiada masalah sepatutnya. untuk edit agak sukar memandangkan ia hanya boleh dibuat di pangkalan data SKMM dan buat masa ni tiada maklum balas yang diberi jika laporan dibuat. cuba sekali lagi untuk semak nombor rujukan. kadang kala sistem berkenaan memang bermasalah.

      Padam
  36. salam, boleh ajarkan saya macamana nak edit, saya tersalah register nama ..tapi no ic betul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam. Firda kena tunggu tarikh luputnya juga. Sebenarnya ramai yang telah cuba dengan menghubungi SKMM melalui telefon atau emel malangnya tiada maklum balas. cara terbaik adalah menantikan slip berkenaan luput dan memohon semula selepas itu.

      Padam
  37. salam.. bro..
    permohonan saya telah tamat 4/4/2013 ritu...
    lepas tu saya buat permohonan baru... di fasa pengesahan saya tekan butang hantar ..lepas tu dia naik pop-up yg mengatakan "permohonan rebat telah tamat tempoh pada 4/4/2014. anda boleh buat selepas sebulan daripada tarikh ini"...
    makanya saya dah isi semula sebentar tadi..tapi kenapa dia nek pop-up yg tu..walhal dh lebih masa sebulan...n dia xtulis berjaya.. Mohon bantuan or beri alternatif lain
    ~

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba tunggu beberapa hari lagi. kadang kala sistem bermasalah.

      Padam
    2. Saya pun mengalami masalah yang sama. tamat tempoh 10/4/13. hari ni (11/5/13)saya cuba masih tidak dapat daftar kembali.

      Padam
    3. Saya juga mengalami masalah yang sama. Tamat tempoh pada 10/4/13 dan hari ni (13/5/13)tetapi masih tidak dapat daftar kembali.

      Padam
    4. Jika dalam seminggu masih menghadapi masalah yang sama saya cadangkan emel aduan kepada SKMM. cuma kena banyak bersabar dengan mereka.

      Padam
    5. asalam. sy dah cuba ikut link diatas dan tukar kepada no ic sy, tetapi dalam collum yg ada nama, no ic, alamat, email smua 2 kosong.. xda nama dan butiran diri sy.. bro zairi tau mcm mana nk selesaikannya??
      tq~~

      Padam
  38. slm...sy dh daftr p xsmpt print ag...pahtuh mne sy nk cr smula n print???

    BalasPadam
  39. hmm...nampaknya saya pun ada masalah yang sama dengan pendaftaran semula...budget dah cukup,takut terguna pula...hmmm,sama2lah kita daftar hari2 sampai dapat...heheh...sabar...

    BalasPadam
  40. SANGAT MEMBANTU..TERIMA KASIH BANYAK2 YA ADMIN..

    BalasPadam
  41. alhamdulillah..terima kasih...!!! :)

    sangat tekanan memikirkan macam mana nak dapatkan balik..huhu

    terima kasih banyak2 :)

    BalasPadam
  42. mohd zairi : hi abang, adakah abang kerja kat SKMM? macam mane nak contact pekerja SKMM???

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni no office skmm 1800884040..free je..:)

      Padam
  43. salam.. terima kasih atas maklumat yang diberikan.. saya dah daftar dan cetak slip.. tarikh luput pada 29/08/2013.. so, sebulum tarikh itu saya boleh terus tuntut rebet dimana-mana seperti maxis atau celcom? tidak perlu tunggu email pengesahan ke? dan saya wajib ke ambil pakej internet jika mahu menuntut rebet 200 itu?

    BalasPadam
  44. salam.. terima kasih atas maklumat yang diberikan.. saya dah daftar dan cetak slip.. tarikh luput pada 29/08/2013.. so, sebulum tarikh itu saya boleh terus tuntut rebet dimana-mana seperti maxis atau celcom? tidak perlu tunggu email pengesahan ke? dan saya wajib ke ambil pakej internet jika mahu menuntut rebet 200 itu?

    BalasPadam
  45. saya da berjaya daftar..tp kan ble nk claim org tu x terima coz kat nme sy tu x letak space mcm dlm ic..sy xperasan..hurmm..nk wat mcm mne..rugi laaaa..plzzz tolong2

    BalasPadam
  46. salam..mcm ne law tersalah taip nama..ada x cara nk edit semula rebat itu??

    BalasPadam
  47. salam..mcm mana nak ubah semula ejaan yang salah pda borang pemohonan yang dh diluluskan??harp dapt membantu sebab xdapat nk claim hp... pezzzzzzz.. :(

    BalasPadam
  48. assalam..TERIMA KASIH BRO ^_^..sngt membantu..

    BalasPadam
  49. KALAU DAH TARIKH LUPUT,NAK APPLY BLEK BLE KA??MCM MN??TOLONG BHA~~

    BalasPadam
  50. salsamlaikum saya nak edit satu huruf yg salah mcm mana?

    BalasPadam
  51. Asalammualaiku... Saya nak tanya bagaimana nak cari balik slip rebat skmm ni sebab saya daftar guna samsung tab jadi takleh nak print.. Bila saya cuba cari balik, tak dapat n tak tahu dah camna nak print..

    BalasPadam
  52. Salam... Nak tanya ni, slip skmm ni nak kena tggu dia org email kat kita dulu ke slip tu atau print terus je slip pengesahan selepas mingisi borang...?

    BalasPadam
  53. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources
    back to your site? My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you provide here.
    Please let me know if this alright with you. Cheers!


    my blog post personal injury claims

    BalasPadam
  54. Bagaimana nak edit ejaan yang salah pada borang permohonana yang telah lulus?ag

    BalasPadam
  55. Salam....sy blum lg mendaftar.. tapi permohonan sy di tolak atas sebab sy mndaftar lebih pda sekali...yg peliknya bru skli sy daftar...jd ape yg perlu sy lkukan?

    BalasPadam
  56. terima kasih utk info ini. dpt la saya beli handphone baru :)

    BalasPadam
  57. Salam bro Mohd Zairi,

    Daripada link yang saudara berikan kepada saya :

    https://komunikasibelia.skmm.gov.my/Public/Success?ic=900622

    didapati link ini adalah tetap akan memaparkan status berjaya. Walaupun kita tidak mendaftar, ataupun kita tidak memasukkan sebarang nombor kad pengenalan atau kad pengenalan yang tidak wujud, ataupun nombor kad pengenalan yang belum didaftarkan lagi, ataupun IC rakyat Malaysia yang masih bayi, contohnya IC kanak-kanak yang baru sahaja lahir tahun 2013.

    Saya berpendapat link ini adalah tidak kisah untuk memasukkan apa jua kad pengenalan ataupun tidak taip apa-apa nombor kad pengenalan sekalipun.

    Diharap pihak bro Mohd Zairi dapat memberikan penjelasan berhubung perkara ini.

    Terima kasih.

    BalasPadam
  58. salam..nk tanye.sy da berjaya buat permohonan rebet ni.tpi sy tak sempat nk print slip tu da terpadam..sy cuba buat blik da tak berjaya.mcm mna sy nk dptkn blik slip to??

    BalasPadam
  59. assalamualaikum w.b.t
    terima kasih kpd saudara yg tlh bkmembantu kami dl menyelesaikn masalah untk mencetak borang permohonan rebate handphone 200 ini..
    jasa anda sangatla saya hargai.. :)

    BalasPadam
  60. slm,.sy nk tnye adakah rebat rm200 ni dh expired?sy blum mendftr tp bru2 ni nk bli hp menggunakn rebat tp kta nye rebat ni dh expired,..cm ne?please bntu.

    BalasPadam
  61. SLM... SAYA NAK EDIT NAMA SAYA SAJE UNTUK MENDAPATKAN TWARAN NIE.. BOLEH TAK SAYA DAPAT LINK UNTUK HANYA EDIT NAMA YANG SUDAH DIDAFTAR?

    BalasPadam
  62. salam...saya da buat permohonan dahulu dan tamat pada bulan 4 lepas...ari ni sy renew didapati permohoanan ditolak kerana permohonan telah dipohon...dan sy col pihak skmm katanya sy punye rebat dah ade org tebus bulan 6 yang lepas...kalu kes macamni ape perlu sy buat ye sbb sy mmg x pernah tebus rebat tu lagi...dan telah tamat pada bulan 4 lalu..

    BalasPadam
  63. Tq,admin sgt mmbantu,yg jdi persoaln lepas dh print slip tu bolh trus tebus rebit,atau nk kne tunggu email ye???

    BalasPadam
  64. menagah a/p arumugham6 Julai 2013 12:06 PTG

    kita tidak dapat slip cetak kerana kita sudah lupa untuk print slip itu.

    BalasPadam
  65. salam, kwn sy dh dftar on9 tp borng y nk print tu xda detail2 pribadi dia..mcm mna nk print klu xda detail2 tu?? tolng bri pnjelasan scepat y mgkin..tq

    BalasPadam
  66. masalah saya pun sama..Tahniah, permohonan anda telah diterima..tetapi ruangan nama, no kad pengenalan kosong..

    BalasPadam
  67. tq..sangat membantu :')

    BalasPadam
  68. maaf sy jg mengalami masalah dimana sy telah berdaftar dgn SKMM. tetapi sy juga tidak sempat utk print maklumat nama sy yg berdaftar tersebut... dimana sy ada msalah utk menebus rebet di kaunter penjualan hp rebet di lowyat apabila mereka menyemak nama sy telah berdaftar denagn SKMM dan hanya boleh menebus rebet dikauter jualan hp dibwh SKMM sahaja. sy telah mencuma web diatas dan sy hanya dpt melihat status berjaya shj .Bagaimana sy ingin print maklumat penuh pendaftaran sy utk ditebus dikauter yg lain nanti jika ade mslsh ini. Sedangkan ada yg hanya menunjuk ic pon dpt... ini kan yg telah berdaftar dgn SKMM sukar utk mnebus rebet tersebut.harap dpt membantu.

    BalasPadam
  69. Salam. Msa outstation dlu, sya ada minta ofismate sya tlg isikan e-form utk rebate ni. IC dan alamat dah betul. Nama pn dah btl cumanya kwn sya tu tsalah taip letak jarak pada nama sya tu. No HP pn kwn sya letak no hp dia. Cmna ek? Rebate ni msih valid ke? Risau plk kena tuduh memalsukan butiran peribadi. Pls reply. Thanx :))

    BalasPadam
  70. TQ bro...anda telah membantu sy...

    semuga panjang umur murah rezeki...

    BalasPadam
  71. terima kasih ia berkesan

    BalasPadam
  72. salam..nape sy try step 2 tp x kuar pn slip 2 eh..dia gtau did not match any documents..

    BalasPadam
  73. DAPAT..TQ SGT2

    BalasPadam
  74. kalau x boleh jugak..padam https:// patu tekan enter..

    BalasPadam
  75. Nk tanya klu pemohonan dah tamat tempoh blh ke mohon sekali lg...

    BalasPadam
  76. kalau dah capai tahap maksimum mcm mne? pliz tlg. :'(

    BalasPadam
  77. kalau dah capai tahap maksimum mcm mne? pliz tlg. :'(

    BalasPadam
  78. yup. i ikut langkah tersebut tp masih x boleh print katanya dah capai tahap maksimum.....plz tlng lah mcm mana nie...

    BalasPadam

Terima kasih kerana memberikan maklumbalas yang berkaitan dengan artikel. Kebebasan bersuara diamalkan namun ulasan yang tidak sopan akan dipadam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...